Καμίνι η χώρα: «Κορυφώνεται ο καύσωνας Τρίτη και Τετάρτη» λέει ο Κολυδάς - Η προειδοποίηση του Meteo
Οι συνθήκες κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία, ακόμη και για υγιή άτομα χωρίς προστασία, ενώ συστήνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις και ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Στον «φούρνο» έχει μπει η χώρα με την θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο από τις αρχές της εβδομάδας καθώς η Ελλάδα βιώνει τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού. Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ενώ οι χειρότερες μέρες από άποψη θερμοκρασίας αναμένεται να είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή σύμφωνα με το νέο δελτίο καιρού της ΕΜΥ. Την ίδια στιγμή στα ηπειρωτικά αναμένεται να κορυφωθεί ο καύσωνας σήμερα και αύριο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά, σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου όπως και αύριο οι θερμοκρασίες θα φτάνουν τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ τα νησιά στα Δωδεκάνησα «θα βράσουν» όπως και η Κρήτη.
«Σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου, ξεκινά ουσιαστικά το κύμα του καύσωνα που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, φτάνοντας τοπικά και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, παρουσιάζουμε μια πιο συστηματική και αναλυτική προσέγγιση, πέρα από όσα προλαβαίνουμε συχνά να πούμε σε ένα καιρικό θέμα ειδήσεων με περιορισμένο χρόνο.
Χρησιμοποιούμε ως βασικό εργαλείο τα δεδομένα της ανώτερης ατμόσφαιρας, και συγκεκριμένα τη θερμοκρασία στα 850 hPa, ένα υψόμετρο (1500 μέτρα) που αποτυπώνει με ακρίβεια τη δυναμική και τη θερμοκρασιακή συμπεριφορά των αερίων μαζών που επηρεάζουν την επιφάνεια.
Παράλληλα, συνυπολογίζουμε τα τοπικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως λεκάνες εγκλωβισμένης ζέστης, καταβάτες ανέμους, ή παρουσία νηνεμίας, που μπορούν να ενισχύσουν ή να μετριάσουν τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή», γράφει ο μετεωρολόγος.
Δείτε την ανάρτηση:
Προειδοποιήσεις θερμικής επιβάρυνσης για 22 και 23 Ιουλίου
Έντονο και παρατεταμένο επεισόδιο καύσωνα επηρεάζει τη χώρα, με συνθήκες έντονης θερμικής επιβάρυνσης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προειδοποιήσεις του συστήματος HEAT-ALARM από το meteo, ο καύσωνας θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη 22 και αύριο Τετάρτη 23 Ιουλίου, επηρεάζοντας ολόκληρη την επικράτεια, με ιδιαίτερη επιβάρυνση στα αστικά κέντρα.
Προειδοποιήσεις θερμικής επιβάρυνσης για 22 και 23 Ιουλίου:
- Σοβαρό επεισόδιο καύσωνα σε εξέλιξη: Ένα έντονο επεισόδιο καύσωνα επηρεάζει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουλίου προβλέπονται δυσμενείς βιο-μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ η επιβάρυνση αναμένεται να διατηρηθεί έως και το Σάββατο 26 Ιουλίου.
- Έντονη και παρατεταμένη θερμική επιβάρυνση σε όλη τη χώρα: Και τις δύο ημέρες (22 & 23 Ιουλίου) αναμένονται υψηλά έως ακραία επίπεδα θερμικής επιβάρυνσης σε ολόκληρη τη χώρα, με πολύωρη διάρκεια (άνω των 6 ωρών) σε πολλές περιοχές και απουσία δροσισμού κατά τη νύχτα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ο κίνδυνος για την υγεία είναι αυξημένος ακόμη και για υγιή άτομα χωρίς επαρκή προστασία.
- Έλλειψη δροσισμού στο Αιγαίo: Σημαντικός παράγοντας που οξύνει την επιβάρυνση την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουλίου ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Κυκλάδων και της Κρήτης, είναι η απουσία βόρειων ανέμων (μελτέμια).
- Ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας: Παράκτιες περιοχές, όπως η Νότια Αθήνα, ο Πειραιάς και η Πάτρα, αναμένεται να εμφανίσουν σχετικά ηπιότερες συνθήκες ημερήσιας θερμικής επιβάρυνσης και τις δύο ημέρες (22 & 23 Ιουλίου) λόγω της παρουσίας θαλάσσιας αύρας, η οποία παρέχει τοπικό δροσισμό.
Μέτρα προστασίας: Περιορίστε τις εξωτερικές μετακινήσεις τις θερμές ώρες - Πίνετε συχνά νερό ακόμη κι αν δεν διψάτε - Μείνετε σε σκιερά ή δροσερά σημεία - Επικοινωνήστε με ηλικιωμένους ή άτομα που ζουν μόνα.
